“Ik heb nu zelf meer invloed op mijn huid.”

Frans | Huidspecialist sinds 20 jaar

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica (soms ook psoriasis artopathica genoemd) is een vorm van reuma waarbij je zowel symptomen hebt van de ziekte artritis (gewrichtsontsteking) als van de ziekte psoriasis. Het hoeft niet zo te zijn dat de huid- en gewrichtsklachten altijd samen optreden of in dezelfde mate voorkomen. Soms heb je alleen last van psoriasisplekken op je huid en in andere gevallen heb je alleen te maken met gewrichtsklachten.

Bij wie
Vaak begint artritis psoriatica als je tussen de 20 en 30 jaar bent, maar ook op latere leeftijd kun je het krijgen. Het komt in gelijke mate voor bij mannen en vrouwen.

Symptomen:
Psoriasis

  • Roodheid
  • Schilfering
  • Jeuk

Artritis

  • Ontsteking in kleine gewrichten, zoals in de handen en voeten
  • Ochtendstijfheid
  • Pijnlijke zwellingen in de gewrichtjes in de tenen en vingers. Bij een volledig opgezwollen vinger of teen wordt er gesproken over een worstvinger of worstteentje
  • Vermoeidheid of lusteloosheid

Oorzaken 
De exacte oorzaak van artritis psoriatica is nog onbekend. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol. Daarnaast kunnen ook infecties, stress en trauma een rol spelen.

Vanwege de artritis kunnen de klachten bij kou en vocht verergeren. Het weer speelt verder geen rol bij het ontstaan van de aandoening.

Plaatsen
Bij artritis psoriatica bevinden de psoriasisplekken zich vaak op de strekzijden van de ellebogen en knieën en de behaarde hoofdhuid. De artritis zit meestal in de kleine gewrichten van handen en voeten, maar ook in grote gewrichten zoals ellebogen en knieën kan het voorkomen.

Verwante producten:
Dermalex Repair Psoriasis

Deze aandoening dient vastgesteld te worden door een arts. Dermalex Repair heeft voor artritis psoriatica geen specifiek product in het assortiment en is niet geschikt voor de behandeling van artritis. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Dermalex Repair Psoriasis
Dermalex Repair Psoriasis
Meer over dit product
Online Bestellen