“Ik heb nu zelf meer invloed op mijn huid.”

Frans | Huidspecialist sinds 20 jaar

Psoriasis guttata

Psoriasis guttata komt weinig voor, slechts zo’n 2% van de mensen met psoriasis krijgt deze soort. Het is een acute vorm, wat inhoudt dat de huidaandoening heel plotseling (binnen enkele dagen tot weken) ontstaat. Gutta betekent druppel en bij deze soort heb je te maken met druppelgrote psoriasisplekken.

Bij wie
Vooral kinderen krijgen deze vorm van psoriasis, maar ook jongvolwassenen kunnen het krijgen.

Symptomen:

  • Ronde of iets wat ovale vuurrode plekjes

Aantal plekjes: tientallen tot honderden
Grootte: tussen 2 mm en 1 cm

  • Schilfering
  • Jeuk

In het begin is er niet veel schilfering te zien, maar door voorzichtig over de plekken heen te krabben, worden de schilfers zichtbaar. Dit is een karakteristiek verschijnsel bij psoriasis en staat bekend als het kaarsvetfenomeen.

Oorzaken
De exacte oorzaak van psoriasis is nog onbekend. Wel is bekend dat psoriasis guttata uitgelokt kan worden door een streptokokkeninfectie. Deze infectie komt voor bij een zware keelontsteking of ontstoken amandelen. De uitbraak van psoriasis guttata kan hierna ontstaan.

Na drie tot vier maanden geneest het vaak spontaan. indien de (keel)ontsteking behandeld is. Echter door stress of een nieuwe keelontsteking kan het weer ontstaan en eventueel chronisch worden. Bij een derde van de mensen gaat psoriasis guttata na een tijdje over op psoriasis vulgaris.

Plaatsen
Bij psoriasis guttata kunnen de plekken over het hele lichaam zitten, maar het meest komen ze voor op de romp, bovenarmen en bovenbenen.

Lees meer over de behandeling van psoriasis.

Verwante producten:
Dermalex Repair Psoriasis

Psoriasis dient altijd vastgesteld te worden door een arts. Dermalex Repair Psoriasis is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Dermalex Repair heeft geen specifiek product voor psoriasis guttata in het assortiment. Neem hiervoor contact op met je huisarts.
 

Dermalex Repair Psoriasis
Dermalex Repair Psoriasis
Meer over dit product
Online Bestellen