“Ik heb nu zelf meer invloed op mijn huid.”

Frans | Huidspecialist sinds 20 jaar

Psoriasis vulgaris

Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende psoriasis soort. Ongeveer 80% van de mensen met psoriasis heeft deze soort. Een andere benaming is gewone psoriasis of plaque psoriasis. Plaque is het Franse woord voor plakkaten en deze plakkaten kunnen ontstaan doordat psoriasisplekken samenvloeien.

Bij wie
Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar het komt zelden voor bij zuigelingen. Bij mannen en vrouwen komt het even vaak voor.

Symptomen:

  • Roodheid, rode plekken
  • Scherpbegrensde vlakken
  • Zilverachtige schilfering
  • Jeuk
  • Verharde plekken

Als je voorzichtig krabt over de schilfers maakt dit de kleur witter. Dit is een karakteristiek verschijnsel bij psoriasis en staat bekend als het kaarsvetfenomeen.

Oorzaken
De exacte oorzaak van psoriasis is nog onbekend. Wel is bekend dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt. Als het voorkomt in je familie, is de kans groter om deze huidaandoening te krijgen. Als je aanleg hebt, kunnen verschillende factoren de psoriasis uitlokken. Psoriasis vulgaris kan ook ontstaan doordat je last hebt gehad van psoriasis guttata.*

Plaatsen
De grootte van de plekken (plaques) kan variëren per persoon en overal op de huid voorkomen. Psoriasis in het gezicht komt zelden voor. Wel heb je vaak te maken met symmetrische plekken. Als je bijvoorbeeld psoriasisplekken op je linkerelleboog hebt, zul je vaak ook op je rechterelleboog dezelfde plekken hebben.

Bij psoriasis vulgaris zitten de plekken vaak vooral op de strekzijden van de ellebogen en knieën, de behaarde hoofdhuid (langs de haargrens) en de onderrug.

Lees meer over de behandeling van psoriasis.

Verwante producten:
Dermalex Repair Psoriasis

Psoriasis dient altijd vastgesteld te worden door een arts. Dermalex Repair Psoriasis  is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

*Dermalex Repair heeft hiervoor geen specifiek product in het assortiment. Neem hiervoor contact op met je huisarts.
 

Dermalex Repair Psoriasis
Dermalex Repair Psoriasis
Meer over dit product
Online Bestellen