FransHuidspecialist sinds 20 jaar

Frans is 70 jaar en woont samen met zijn vrouw in Oegstgeest. Hij heeft sinds zijn 50ste last van psoriasis. Hij gelooft erin dat je moet proberen om psoriasis te accepteren zoals het is.

Schilfers, vervelend om te zien
“Als je last hebt van psoriasis heb je vaak te maken met schilfervorming. Het kan er vervelend uit zien, maar is helemaal niet besmettelijk en kan ook geen kwaad. Het is wel heel vervelend als je vaak jeuk hebt. Het werkt net als met een pukkeltje, daar ga je ook snel aan voelen en krabben. Dat doe je ook met psoriasis, het begint bij mij met rode plekken en als je dan gaat krabben krijg je snel dat schilferige. Dat wil je toch het liefste esthetisch wegwerken.”

Frans is 70 jaar en woont samen met zijn vrouw in Oegstgeest. Hij heeft sinds zijn 50ste last van psoriasis. Hij gelooft erin dat je moet proberen om psoriasis te accepteren zoals het is.

Een lange geschiedenis?
“Ik heb last van psoriasis op mijn knieën en op achterhoofd. Het is in de afgelopen jaren wel eens gebeurd dat het helemaal weg was. Ik ben eens 6 weken op Curaçao geweest; veel duiken, zout water en zon. Toen was het helemaal weg, maar eenmaal terug in Nederland kwam het weer terug. Bij mij is het in de afgelopen 10 jaar verbeterd, ik denk door stressvermindering. Ik ben inmiddels gepensioneerd, dus heb ik ook een wat rustiger bestaan. Ik hoor ook van anderen dat stress een negatieve invloed heeft op psoriasis.”

Mensen die kijken
“Mijn psoriasis heeft op mijn dagelijks leven gelukkig nooit zo veel invloed gehad, omdat ik het op niet zichtbare plekken heb. Tijdens mijn werk had ik een overhemd en lange broek aan, dan zag je niets. Maar als ik op vakantie was, en de psoriasis was op dat moment erg, vond ik het soms wel storend als ik met korte mouwen liep. Dan zie je toch dat mensen kijken en denken ´dat ziet er niet zo fris uit´. Dan ga je ook niet zo makkelijk in een zwembad omdat je weet dat mensen zich er aan storen.”

De schaamte voorbij
“Mijn tip is om niet met schaamte rond te lopen. Je moet psoriasis accepteren zoals het is. Het kan veel steun geven wanneer je de klachten met een smeersel esthetisch aanvaardbaar kunt houden.”

"Ik heb nu zelf meer invloed op mijn huid."