ā€œIk heb nu zelf meer invloed op mijn huid.ā€

Frans | Huidspecialist sinds 20 jaar

Psoriasis bij volwassenen

Psoriasis is een vervelende huidziekte. Het kent ook vervelende symptomen zoals rode plekken, jeuk, schilfering en verharde plekken. Het komt voor op het hele lichaam en is daardoor vaak zichtbaar voor de omgeving. In Nederland heeft zo’n 1,5-3% psoriasis en het komt ongeveer even vaak voor bij mannen als vrouwen.

Beleving van psoriasis: vrouwen versus mannen
Uit onderzoek* blijkt dat ongeveer 30% van de mensen met psoriasis emotionele klachten ervaart. Ze geven aan dat het de kwaliteit van hun leven negatief beïnvloedt. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Alleen beleven vrouwen psoriasis anders dan mannen. Ze hebben er vaker problemen mee en kunnen het moeilijker accepteren. Mannen kunnen er makkelijker mee omgaan en accepteren dat ze er zelf niks aan kunnen doen.

Zichtbare psoriasis is niet altijd een fraai gezicht en vooral vrouwen hebben hier moeite mee. Ze hechten meer waarde aan er goed uitzien dan mannen. Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld meer sociale contacten dan mannen, omdat ze naast het werk ook veel andere activiteiten ondernemen zoals winkelen en dingen doen met de kinderen. Het aanstaren van andere mensen is vervelend en kan zorgen voor een verminderd zelfvertrouwen. Vrouwen zijn hier gevoeliger voor.

Erover praten kan je helpen psoriasis een plekje in je leven te geven. Een patiëntenvereniging, zoals Psoriasis Vereniging Nederland, kan een goed idee zijn om lotgenoten te ontmoeten en te horen hoe zij met deze huidziekte omgaan.

Soorten psoriasis
Volwassenen kunnen te maken krijgen met verschillende soorten psoriasis, maar de meest voorkomende variant is psoriasis vulgaris. Deze huidziekte wordt ook wel plaque psoriasis genoemd.

De grootte van de plekken (plaques) kan variëren per persoon en overal op de huid voorkomen. Psoriasis in het gezicht komt zelden voor. Wel heb je vaak te maken met symmetrische plekken. Als je bijvoorbeeld psoriasisplekken op je linkerelleboog hebt, zul je vaak ook op je rechterelleboog dezelfde plekken hebben.

Bij psoriasis vulgaris zitten de plekken vaak vooral op de strekzijden van de ellebogen en knieën, de behaarde hoofdhuid (langs de haargrens) en de onderrug.

Lees hier meer over de behandeling van psoriasis.

Verwante producten:
Dermalex Repair Psoriasis

* Bron: Psoriasis Vereniging Nederland: Andrea Evers van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St. Radboud.

Psoriasis dient altijd vastgesteld te worden door een arts. Dermalex Repair Psoriasis  is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Dermalex Repair Psoriasis
Dermalex Repair Psoriasis
Meer over dit product
Online Bestellen