“Ik heb nu zelf meer invloed op mijn huid.”

Frans | Huidspecialist sinds 20 jaar

Psoriasis bij kinderen

Psoriasis komt zowel voor bij jong als oud. Het is een chronische huidziekte en 2 tot 3% van de Nederlanders heeft er last van. Het is niet exact bekend hoeveel kinderen psoriasis hebben. Feit is dat psoriasis een vervelende aandoening is en zeker als je eigen kind het heeft.

Psoriasis guttata*
Deze vorm van psoriasis komt vaak voor bij kinderen. Er ontstaan dan vrij plotseling kleine druppelgrote) plekjes over het hele lichaam. Ook jeuk en schilfering behoren tot de symptomen. Bij kleine kinderen wordt psoriasis guttata soms verward met eczeem of een kinderziekte zoals waterpokken. Het is daarom altijd belangrijk om naar je huisarts te gaan om vast te stellen waar je kind last van heeft. Psoriasis guttata kan uitgelokt worden door een streptokokkeninfectie, zoals bij een zware keelontsteking of ontstoken amandelen. Meestal gaat het na drie tot vier maanden weg, nadat de (keel)ontsteking behandeld is. Helaas gaat bij een derde deze vorm van psoriasis over in psoriasis vulgaris.

Psoriasis vulgaris
Dit is de meest voorkomende psoriasis soort en komt ook bij kinderen voor. De symptomen zijn rode plekken, zilverachtige schilfering, jeuk en verharde plekken.

Lees meer over psoriasis vulgaris.

Naast deze vormen kan je kind ook last krijgen van andere soorten psoriasis.

Wat kun  je zelf doen?
Jeuk is een van de symptomen van psoriasis. Je weet zelf hoe vervelend dit is en dat jeuk soms ook erger is dan pijn. Probeer je kind niet te verbieden om te krabben, want dat is bijna onmogelijk. Helaas is het wel zo dat als je kind psoriasisplekken stuk krabt, er nieuwe plekken kunnen ontstaan. Probeer daarom uit te leggen dat wrijven ook goed werkt tegen jeuk. Beloon je kind ook als het wrijft in plaats van krabt. Houd de nagels ook zo kort mogelijk.

Voor meer tips, lees hier meer.

Hoe ga je er mee om?
Psoriasis kent zowel goede als slechte tijden. In goede tijden zal je kind er weinig last van hebben, de huid is rustig. Echter in slechte tijden kunnen de plekjes zichtbaar zijn voor andere mensen. Het is belangrijk om de psoriasis niet te verstoppen. Trek je kind gewoon bij mooi weer een korte broek,  hemd of top aan.

Licht leraren en zwem- of sportleraren van te voren in, zodat zij er van weten en kunnen reageren op reacties van andere kinderen. Wees zelf ook alert op reacties van de omgeving, leg uit waar je kind last van heeft en dat het niet besmettelijk is. Veel mensen zijn niet bekend met de ziekte en uit onwetendheid kunnen reacties voortkomen. Soms kan het verstandig zijn om je kind een spreekbeurt te laten geven over psoriasis. Praat er ook zelf met je kind over, maar geef het ook de ruimte. Het is belangrijk dat je kind zelf leert hoe er mee om te gaan en ook voor zichzelf opkomt, indien dit nodig is.


Verwante producten:
Dermalex Repair Psoriasis

Psoriasis dient altijd vastgesteld te worden door een arts. Dermalex Repair Psoriasis is geschikt voor kinderen van 14 jaar en ouder. In het geval van gebruik bij peuters of kleine kinderen, raadpleeg je arts, dermatoloog of kinderarts. Dermalex Repair Psoriasis  is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

*Dermalex Repair heeft hiervoor geen specifiek product in het assortiment. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

 

Dermalex Repair Psoriasis
Dermalex Repair Psoriasis
Meer over dit product
Online Bestellen