“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Lichaam

Huidirritatie kan overal op je lichaam voorkomen. Op elke plaats op je lichaam waar een stof in contact komt met je huid, kan na verloop van tijd een ontstekingsreactie ontstaan. Wel zijn de handen een van de meest voorkomende plaatsen waar contacteczeem kan ontstaan. Vaak heb je dan last van irritatief contacteczeem.

Allergisch contacteczeem
Er is een lange lijst bekend van stoffen (allergenen) die bij veel mensen een allergische reactie veroorzaken. Hierbij enkele voorbeelden:

  • Onedele metalen zoals nikkel en chroom - Veel sieraden zijn van nikkel gemaakt, daardoor kun je allergische reacties krijgen op je pols, vinger, oor of in je hals. Een BH-sluiting is ook vaak van nikkel gemaakt, waardoor je diverse symptomen zoals rode vlekken of jeuk op je rug kunt krijgen. Soms heb je last van jeuk of roodheid rondom je navel. Dit kan zijn omdat je wellicht een piercing hebt, maar ook broeksknopen kunnen een allergische reactie veroorzaken.
  • Geurstoffen en conserveringsmiddelen - Deze stoffen komen veelvuldig voor in toiletartikelen, huidverzorging en cosmetica. Daardoor kun je door het gebruik van een bepaalde bodylotion op je benen en armen last krijgen of door gebruik van een foundation of gezichtscrème in je gezicht.
  • Rubber - In rubberen producten zitten naast rubber ook specifieke hulpstoffen, die toegevoegde stoffen zorgen voor een allergische reactie. Zo kun je allergisch zijn voor huishoudelijke handschoenen of voor je stuur in je auto, waarbij je symptomen krijgt op je handen. Ook sportschoenen bevatten wel eens rubber, waardoor je dus klachten kunt krijgen op je voeten.

Foto-allergisch contacteczeem
In sommige gevallen heb je alleen klachten als het allergeen in combinatie met licht in contact komt met je huid. Dit heet foto-allergisch contacteczeem. Dit kan voorkomen bij zonbeschermingsproducten en parfums.

Irritatief contacteczeem
Deze vorm van contacteczeem komt het meeste voor aan de handen. Het ontstaat door langdurige inwerking van een irriterende, zwak toxische stof op je huid. De huid kan zichzelf niet voldoende herstellen en er ontstaat een ontstekingsreactie.

Huidirritatie kan dus letterlijk op je hele lichaam voorkomen: van top tot teen.

Verwante producten:
Dermalex Repair Huidirritatie 30 g
 

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen