“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Handen

Contacteczeem komt het meest voor op handen (ook handeczeem genoemd). Met je handen ben je de hele dag in de weer. Daardoor worden je handen aan veel verschillende stoffen blootgesteld. Zowel allergisch contacteczeem als irritatief contacteczeem komen voor op je handen.

Allergisch contacteczeem
Bij deze vorm van contacteczeem heb je te maken met een allergische reactie op een bepaalde stof. Specifieke afweercellen reageren met een ontstekingsreactie zodra de huid in aanraking komt met deze allergeen. Enkele voorbeelden van stoffen, die een allergische reactie kunnen veroorzaken aan de handen:

  • Geurstoffen en conserveringsmiddelen - Deze stoffen komen veelvuldig voor in toiletartikelen, huidverzorging. Denk hierbij aan handcrèmes, desinfecterende lotions of zeep.
  • Rubber - Huishoudelijke handschoenen zijn een voorbeeld waarbij je last kunt krijgen van huidirritatie op je handen.

Lees meer over allergisch contacteczeem.

Irritatief contacteczeem
Vooral irritatief contacteczeem komt veel voor op handen. Langdurige inwerking van irriterende, zwak toxische stoffen op de huid veroorzaken deze vorm van huidirritatie. Enkele voorbeelden van stoffen of factoren, die klachten kunnen veroorzaken:

  • Overmatig contact met water. Er zijn beroepen waar je veel met water te maken hebt. Denk aan schoonmakers die de hele dag met hun handen in een emmer water met sop zitten. Andere beroepsgroepen zijn kappers, die diverse malen per dag haren wassen van klanten of barpersoneel dat een groot gedeelte van de dag glazen spoelt.
  • Zeep, schoonmaakmiddelen en (af)wasmiddelen bevatten ook irriterende en zwak toxische stoffen. Naast schoonmakers, zijn er ook veel huisvrouwen die hier last van hebben.
  • Oplosmiddelen zoals terpentine, wasbenzine en vlekkenwater zijn hier voorbeelden van. Schilders hebben hier bijvoorbeeld veel mee te maken.

Irritatief contacteczeem zie je vaak terug bij bepaalde beroepsgroepen, waarbij deze stoffen het meest in contact komen met de handen.

Verwante producten:
Dermalex Repair Huidirritatie 30 g
 

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen