“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Symptomen huidirritatie

Als je last hebt van huidirritatie, kun je te maken krijgen met verschillende symptomen:

Jeuk
Van jeuk wordt wel gezegd dat het erger is dan pijn. Het is een vervelend symptoom. Zodra je jeuk hebt, ga je automatisch krabben. Het is een soort reflex, je ziet dit al terug bij pasgeboren baby’s. Zodra ze jeuk hebben gaan ze krabben of wrijven. Krabben zorgt absoluut voor verlichting, maar helaas is dit vaak maar van korte duur.

Een groot nadeel van jeuk is dat als je te hard of te vaak krabt je de huidbarrière kunt aantasten. Hierdoor wordt de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Zeker als je hierbij de huid openkrabt. Dan kunnen bepaalde stoffen of bacteriën makkelijker binnendringen, waardoor er een nieuwe irritatie kan optreden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van jeuk-krabben-jeuk.

Rode bultjes
Op de plek van de irritatie ontstaan soms ook rode bultjes. Vaak ontstaan ze nadat je bent gaan krabben.

Droge huid
Een droge huid is ook vaak een symptoom van een geïrriteerde huid. Je huid verliest meer vocht en bevat minder huidvetten (lipiden), hierdoor droogt je huid eerder uit. Als de functie van de huidbarrière is verminderd, wordt je huid vatbaarder voor irriterende stoffen.

Schilfering
Ontstaat door een droge huid of door de vochtblaasjes die uitdrogen. Schilfering kan weer leiden tot meer jeuk.

Vochtafscheiding
Ook kun je te maken krijgen met vochtblaasjes of vochtafscheiding (ook wel “natten” genoemd). Vaak ontstaat dit door krabben op de jeukende plekken. Dit kan wondjes veroorzaken en wanneer deze geïnfecteerd raken met bacteriën kan dit leiden tot natte plekken waar wondvocht uitkomt.*

Korstjes
Korstjes ontstaan vaak als gevolg van het krabben op de huid. Al deze symptomen zijn vervelend, maar er zijn manieren om de symptomen van huidirritatie, contacteczeem en handeczeem te behandelen.

* Dermalex Repair mag niet gebruikt worden op open wonden. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Dermalex Repair is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.


 

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen