“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem is een vorm van huidirritatie, waar iedereen last van kan krijgen. Wel is het zo dat als je atopisch eczeem hebt, je een hogere kans hebt om contacteczeem te ontwikkelen.

Als je allergisch contacteczeem hebt, veroorzaakt een bepaalde stof (allergeen) in de huid een allergische reactie. Door eerder huidcontact met die bepaalde stof ben je allergisch geworden. Dit gebeurt niet meteen, je moet eerst een tijdje in contact geweest zijn met die stof, voordat de allergie zich ontwikkelt. De periode kan kort zijn (paar weken), maar ook heel lang (vele jaren).

Soms kun je alleen last van overgevoeligheidsreacties hebben als de allergeen in contact komt met de huid in combinatie met zonlicht. Dit kan voorkomen bij parfums of zonnecosmetica. Dit heet foto-allergisch contacteczeem.

Symptomen
Je kunt last krijgen van de volgende symptomen:

  • Jeuk
  • Rode bultjes
  • Schilfering
  • Vochtafscheiding (natten)

Oorzaken
Contacteczeem is niet erfelijk. Je kunt jarenlang probleemloos een product gebruiken waar een bepaalde stof in zit en dan opeens kun je er allergisch voor zijn geworden.  

Welke stoffen kunnen contacteczeem veroorzaken?
Er zijn heel veel verschillende stoffen (allergenen), die deze huidaandoening kunnen veroorzaken. De meest voorkomende allergenen zijn:

  • Onedele metalen, zoals nikkel, kobalt en chroom.
  • Geurstoffen die gebruikt worden in onder andere cosmetica, parfum en andere toiletartikelen.
  • Conserveermiddelen die gebruikt worden in bijvoorbeeld cosmetica, toiletartikelen en crèmes.
  • Rubber bestanddelen.
  • Geneesmiddelen. 

Nog wat extra informatie over bepaalde vormen van contacteczeem:

Nikkelallergie
Nikkelallergie komt heel veel voor. Nikkel is een onedel metaal dat in kleine hoeveelheden in de aardbodem te vinden is. Het wordt in veel verschillende producten verwerkt. Zo kun je denken aan piercings en sieraden (horloges, oorbellen, armbanden en kettingen). Maar ook BH-sluitingen, broekknopen, ritssluitingen en sleutels of munten (vooral 1 en 2 euro munten bevatten veel nikkel) in je broekzak kunnen een reactie veroorzaken. Ook door een dunne stof heen kan nikkel huidirritatie veroorzaken.

Meestal raakt je huid pas geïrriteerd als je huid er langere tijd mee in aanraking komt, zoals bij het dragen van sieraden. Deurknoppen kunnen ook van nikkel gemaakt zijn, maar doordat je deze maar kort aanraakt, heb je daar meestal geen last van. Dit geldt ook voor muntstukken. Over het algemeen heb je die maar kort in je hand. Er zijn uitzonderingen bekend, omdat mensen met een zeer zware nikkelallergie wel klachten kunnen krijgen.

Rubber allergie
Je hebt natuurlijk en synthetisch rubber. Natuurlijk rubber wordt meestal geproduceerd uit latex. Latex is sap dat voorkomt in een aantal zogenaamde rubberbomen. Rubber is elastisch en sterk doordat er hulpstoffen worden toegevoegd aan de rubbermoleculen. Deze hulpstoffen veroorzaken vaak de huidirritatie.

Rubber hulpstoffen zitten bijna in alle rubber producten. Je kunt denken aan rubber handschoenen om mee schoon te maken, je stuur en versnellingspook in de auto, ballonnen, elastiek in kleding, maar ook sportschoenen, fopspenen en condooms kunnen rubber bevatten.

Als je een rubber allergie hebt, kun je bepaalde rubber zaken laten vervangen. In je auto kun je je stuur laten vervangen door plastic, voor elastiek in kleding (bijvoorbeeld ondergoed) zijn ook alternatieven. Bespreek met je arts eventuele alternatieven of lees folders door over deze vorm van contacteczeem.

Dermatoloog
De dermatoloog kan met behulp van huidtesten onderzoeken waar je allergisch voor bent. Hij test altijd diverse stoffen, waarvan bekend is dat ze in Europa vaak allergisch reacties veroorzaken. Als daar niks uitkomt, kan hij verder onderzoek doen.

Plaatsen
Contacteczeem bevindt zich vaak op de plaats waar de allergeen in contact is gekomen met de huid. Daar is de reactie het grootst. De huid rondom die plek kan soms ook reageren. Het komt zelden voor dat contacteczeem zich op andere plekken op het lichaam openbaart. 
 

Voor meer informatie over de behandeling van contacteczeem.

 

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen