“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Soorten huidirritatie

Huidirritatie kan veroorzaakt worden door diverse stoffen of omgevingsfactoren en kan eigenlijk overal op je lichaam ontstaan. Iedereen kan wel eens een geïrriteerde huid hebben. Dit kan komen door een schurende werking van je kleding tijdens warme dagen. Of juist als het erg koud is, kan je huid hierop reageren. Als de huid zich hersteld heeft, heb je er geen last meer van. Ook baby’s hebben wel eens last van huidirritatie op en rondom de billetjes. Dit heet luieruitslag.*

Contacteczeem is een bekende vorm van huidirritatie, waarbij er sprake is van een ontsteking van de huid doordat je huid in aanraking is gekomen met een bepaalde stof (allergeen). Als je huid dus vaak geïrriteerd is en symptomen vertoont zoals, jeuk, rode bultjes, droogheid, schilfers en eventueel vochtafscheiding, kun je te maken hebben met contacteczeem.

Er zijn twee soorten:

Een speciale vorm van allergisch contacteczeem is foto-allergisch contacteczeem. Bij deze soort heb je alleen last als het allergeen in combinatie met licht in contact komt met je huid. Dit kan voorkomen bij zonbeschermingsproducten en parfums in combinatie met zonlicht.

Het is belangrijk te weten wat de oorzaak is. Als je deze wegneemt, zou je er eigenlijk geen last meer van moeten hebben. De symptomen zijn in principe goed te behandelen.

Verschil
Het verschil tussen de twee soorten contacteczeem is dat bij allergisch contacteczeem je lichaam overgevoelig reageert op een stof, waardoor de afweer wordt ingeschakeld. Je bent voor een bepaalde stof allergisch geworden. Als je in contact komt met die stof, ontstaat er een reactie.  Bij irritatief contacteczeem heb je te maken met irriterende of toxische stoffen die een langdurige inwerking hebben op de huid. De huid kan zich niet herstellen en er ontstaat huidirritatie.


* Dermalex Repair heeft hiervoor geen geschikt product in het assortiment. Vraag je arts of apotheker om advies.

 

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen