“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Rode plekken (vlekjes/vlekken)

Als je huid geïrriteerd is, wordt de huid rood. Er ontstaan vaak rode plekken, vlekken of bultjes. Roodheid is namelijk een reactie van de huid op een ontsteking en dit zorgt voor een versterkte doorbloeding van de huid. Een ander symptoom van huidirritatie is jeuk. Als je jeuk hebt, ga je krabben en hierdoor wordt je huid ook rood of ontstaan er bultjes.

Allergisch contacteczeem
Vaak ontstaat de roodheid, de rode plekken of bultjes alleen op een bepaalde plaats. Op deze plaats is je huid in contact gekomen met een bepaald allergeen. Je immuunsysteem reageert hier overgevoelig op en veroorzaakt een ontstekingsreactie.  Dit heet allergisch contacteczeem en kan voorkomen op je hele lichaam.

Je kunt bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen op je pols. Het kan zijn dat je horloge of armband een bepaalde stof bevat, die een allergische reactie veroorzaakt. Vaak zit in sieraden namelijk het onedele metaal nikkel. Nikkel is een bekend allergeen, die onder andere roodheid van de huid kan veroorzaken. Als je weet dat je nikkelallergie hebt, zul je sieraden en andere producten met nikkel moeten vermijden.

Irritatief contacteczeem
Bij deze vorm van contacteczeem kunnen rode bultjes of roodheid van de huid ook als symptoom optreden. Dit ontstaat door een langdurige inwerking van een bepaalde irriterende, zwak toxische stof zoals bijvoorbeeld (af)wasmiddel of oplosmiddel zoals terpentine.

Wat kun je doen?
Je kunt de roodheid van de huid of rode vlekken, plekken of bultjes behandelen. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke stof de reactie heeft veroorzaakt en deze stof te vermijden. Probeer zo min mogelijk te krabben. Als de jeuk erg is, wrijf dan in plaats van te krabben.

Verwante producten:
Dermalex Repair Huidirritatie 30 g

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen