“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Jeuk

Jeuk is één van de symptomen van huidirritatie en waarschijnlijk ook een van de meest vervelende symptomen.

Hoe ontstaat jeuk?
De exacte oorzaak van jeuk is niet bekend. Wel is bekend dat er jeuksensoren in de huid zitten en deze sensoren kunnen geprikkeld worden door bepaalde stoffen. Bij contacteczeem is er sprake van een ontstekingsreactie van de huid en daarbij kunnen stoffen vrijkomen, die de jeuksensoren prikkelen. De sensoren geven via je zenuwen prikkels af naar de hersenen en die hebben als antwoord hierop: krabben.

Vicieuze cirkel jeuk-krabben-jeuk
Krabben is een automatisme. Of je nu jong of oud bent als je jeuk hebt, ga je krabben of wrijven. Als je krabt, heb je eigenlijk direct verlichting van de jeuk, maar helaas is dit vaak maar van korte duur. Door langdurig te krabben, kun je de huid beschadigen of zelfs openkrabben waardoor bepaalde stoffen makkelijk je huid kunnen binnendringen en weer voor jeuk zorgen. Zo houd je de cyclus in stand.

Wat kun je doen?
Er zijn verschillende behandelmethoden voor de symptomen van huidirritatie, contacteczeem en handeczeem, zoals jeuk. Daarnaast zijn er ook enkele praktische tips, die ervoor kunnen zorgen dat de jeuk vermindert of in ieder geval niet verergert.

Tips

  • Als je last hebt van huidirritatie heb je vaak ook een doge huid. Douche of badder daarom niet te lang en te warm. Hydrateer je huid ook goed na een douche of bad met een crème. Een droge huid kan namelijk jeuk veroorzaken of verergeren,. 
  • Probeer warmte te vermijden door je niet te warm te kleden en de verwarming niet te hoog te zetten.
  • Als je jeuk hebt, probeer dan afleiding te zoeken.
  • Als je weet welke stof een overgevoeligheidsreactie in je huid veroorzaakt, probeer deze dan te vermijden. 

En een laatste belangrijke tip bij jeuk: probeer zo min mogelijk te krabben als je huid jeukt!  Houd je nagels kort, trek eventueel katoenen handschoenen aan of krab door de kleding heen, dus niet rechtstreeks met je nagels op de huid.

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen