LonnekeHuidspecialist sinds 10 jaar

Lonneke is kapster en heeft sinds een jaar of 10 last van eczeem door haar werk. Zij heeft hierdoor de beslissing genomen om minder in de salon te staan en meer training aan beginnende kapsters te gaan geven.

Blaasjes en kloofjes
 “De symptomen waar ik last van heb zijn dat er allemaal blaasjes op m’n hand en vingers komen. En dat werd steeds erger. Dus eerst tussen m’n vingers, en daarna breidde dat uit. Het gedeelte tussen duim en wijsvinger. En het jeukt gewoon verschrikkelijk. Op een gegeven moment was het gewoon zo erg dat er hele kloven ontstonden in m’n handen. Dat heb ik nu gelukkig niet meer, maar dat was op z’n ergst.”

Minder knippen
“Ik heb sowieso altijd  doorgewerkt. Maar bij het bedrijf waar ik toen werkte, zat ook een opleidingsafdeling. Toen ben ik de helft van de tijd les gaan geven aan andere kapsters in opleiding. Op een gegeven moment knipte ik nog maar 2 dagen in de salon, en was ik drie dagen bezig met training geven. Toen hoefde ik niet meer zo veel met m’n handen in het water en met verf te werken. Dat heb ik jaren gedaan. En nu werk ik 3 dagen en dat is voor mij te doen.”

Altijd jeuk
 “Ik kan er zelf wel goed mee omgaan, maar ik heb eigenlijk gewoon altijd jeuk aan mijn handen, en ik kan het dan soms ook niet laten om te krabben. En dan zegt mijn man wel eens: “hou eens op want daar maak je het alleen erger mee”. Dat is ook zo, maar die jeuk is soms zo erg dat je gewoon niet kan laten om er niet aan te krabben. En dat is niet goed, maar verder is het voor mij wel te doen, zoals ik er nu mee om ga.”

Zorg voor je handen
“Altijd handschoenen aandoen. Ook bij haren wassen, bij gebruik van shampoos enz. En je handen goed drogen. Ook tussendoor je handen vet houden, met vaseline. Want door het uitdrogen van je handen krijg je die kloofjes weer.”

 

"Minder irritatie, dat werkt een stuk fijner."