“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Huidirritatie bij volwassenen

Huidirritatie komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Symptomen van huidirritatie zijn jeuk, rode vlekken, droge huid, schilfers, vochtafscheiding en eventueel korstjes. Meestal is alleen de plaats waar een bepaalde stof (allergeen) in aanraking is gekomen met je huid aangedaan. Soms is ook de huid rondom die plek geïrriteerd. Een geïrriteerde huid is vervelend en het is belangrijk de oorzaak te vinden en die weg te nemen. Meestal houd je je hele leven lang last van huidirritatie. Zodra je weer in contact komt met de allergeen, zal je huid een reactie geven. Over het algemeen is het wel goed te behandelen.

Volwassenen kunnen onder andere last krijgen van allergisch of irritatief contacteczeem. Beide zijn vormen van huidirritatie. In principe kan contacteczeem overal op je lichaam ontstaan, maar bij irritatief contacteczeem is de meest voorkomende plaats de handen. Het wordt daarom ook wel handeczeem genoemd.

Allergisch contacteczeem
Bij allergisch contacteczeem zorgt een bepaalde stof voor een allergische reactie. Als die stof je huid binnendringt, reageren specifieke afweercellen hierop en ontstaat er een ontstekingsreactie. Een allergische reactie kan ontstaan binnen enkele weken, maar soms kan het ook jaren duren voordat je een reactie krijgt op een bepaalde stof.

Lees meer over allergisch contacteczeem

Irritatief  contacteczeem
Bij deze vorm van contacteczeem heb je niet te maken met een allergische reactie. Irritatief contacteczeem ontstaat doordat een irriterende, zwak toxische stof langdurig op je huid inwerkt. Je huid kan dit niet meer herstellen en vertoont een ontstekingsreactie.

Lees meer over irritatief contacteczeem

Wat kun je doen?
Het is belangrijk om bij allergisch contacteczeem te weten welke allergeen een reactie geeft op je huid. Probeer uit te vinden waar deze stof allemaal in voorkomt en probeer producten met deze stof te vermijden. Als je er niet achterkomt van welke stof je een allergisch reactie krijgt, neem dan contact op met een dermatoloog. Via huidtesten kan hij erachter komen welke stof bij jou een reactie oproept.

Als je contacteczeem hebt op je handen en werkt met bepaalde zwak toxische stoffen of andere stoffen waar je dagelijks aan blootgesteld wordt, kun je last hebben van irritatief contacteczeem. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij beroepen zoals schoonmakers, bloemisten, schilders en kappers. Het betreft geen allergische reactie en kan daarom ook niet getest worden bij de dermatoloog. Je kunt proberen middels handschoenen (PVC) of je er dan geen last van hebt. Indien je last blijft houden, is het wellicht noodzakelijk dat je een ander beroep kiest. Dit kan natuurlijk ingrijpend zijn en het is daarom zaak dit ook altijd te bespreken met een (bedrijfs)arts.

Verder is het belangrijk om bij jeuk niet te krabben. Als het erg jeukt, wrijf dan in plaats van te krabben. Houd je nagels kort. Gebruik niet te veel water en zeep. En probeer alleen de binnenkant met zeep in te smeren.

Huidirritatie is heel vervelend, maar er zijn verschillende manieren om de symptomen te behandelen.

Verwante producten:
Dermalex Repair Huidirritatie 30 g
 

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen