“Minder irritatie, dat voelt een stuk fijner”

Marina | huidspecialist sinds 7 jaar

Behandeling Huidirritatie

Bij huidirritatie is het erg belangrijk om te weten wat je huid irriteert of wat een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt. Deze stoffen dien je dan te vermijden. Vaak zijn er van diverse allergenen folders beschikbaar, zodat je kunt zien in welke producten deze stoffen allemaal voorkomen.

Allergisch contacteczeem – wat kun je doen?
Bij allergisch contacteczeem kan je dermatoloog huidtesten doen om te zien voor welke stoffen jouw huid allergisch is. Bij deze testen worden er bepaalde stoffen op je rug met pleisters geplakt. Twee dagen later worden deze pleisters verwijderd en kijkt de dermatoloog of een stof een allergische reactie heeft veroorzaakt. Er wordt altijd getest op standaard stoffen, die in Europa de meeste reacties veroorzaken. Daarnaast kan met specifieke testen verder gekeken worden naar andere stoffen.

Irritatief contacteczeem – wat kun je doen?
Irritatief contacteczeem is ontstaan door een langdurige inwerking van irriterende stoffen (zoals oplosmiddelen). Deze stoffen veroorzaken een ontstekingsreactie in de huid. Vaak komt dit voor op je handen (handeczeem). Bepaalde beroepsgroepen zoals schilders en kappers hebben hier vaak mee te maken. In de meeste gevallen kom je hier zelf achter. Helaas is vaak dan de enige oplossing een ander beroep te kiezen, waar je niet meer te maken hebt met beroepsgebonden stoffen zoals terpentine of bepaalde haarverf.

Er zijn geen specifieke testen voor irritatief contacteczeem. Water kan de ontstekingsreactie versnellen of verergeren, wees dus voorzichtig met de frequentie en hoeveelheid water die je gebruikt.

Verzorging van je huid
Een symptoom van huidirritatie is een droge huid.  Het is daarom belangrijk om je huid goed te verzorgen. Gebruik daarom een goede vette zalf of crème om je huid te hydrateren. Zorg altijd dat je weet wat er in de producten zit, zodat je zeker bent dat er geen allergeen in zit waar jouw huid allergisch of overgevoelig op reageert.

Behandeling
Er bestaan verschillende soorten behandelingen:

  • Er zijn verschillende uitwendige receptgeneesmiddelen* (corticosteroïden) voor de behandeling van contacteczeem en handeczeem. In sommige gevallen worden ook inwendige geneesmiddelen gebruikt. Het is afhankelijk van de mate en leeftijd welk soort geneesmiddel en in welke sterkte dit gebruikt wordt.

* Dit gaat altijd in overleg met en op voorschrift van je arts of dermatoloog. Lees voor gebruik de bijsluiter.

  • Lichttherapie wordt soms ook ingezet als behandelwijze van handeczeem.

Lichttherapie gaat altijd in overleg met je arts of dermatoloog.

  • Er zijn ook vrij verkrijgbare middelen op de markt om milde tot matige symptomen van huidirritatie, contacteczeem en handeczeem te behandelen. Lees altijd goed de verpakking. Bij twijfel vraag advies aan je drogist of apotheker. Dermalex Repair* is een voorbeeld van een vrij verkrijgbaar middel.

Aan de diverse behandelingen kunnen voor- en nadelen zitten. Laat je daarom altijd goed informeren.

* Dermalex Repair producten zijn medische hulpmiddelen voor de behandeling van milde tot matige symptomen van huidirritatie en bij hand- en contacteczeem. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Dermalex Repair Huidirritatie 30 gram
Meer over dit product
Online Bestellen